אולפנת חמ”ד אמי”ת נגה, בית שמש

בימוי, צילום, הפקה ועריכה: אלה רן, טליה דוד, ענבל אברמזון

קהל יעד:

נוער ומבוגרים

נושאים:

זהות דתית

אחרות ושונות

ניתוח תוכן

זהות דתית: מרכזו של הסרט עוסק בהתמודדות האמונית של רינה עם המורכבות של חייה ושל חיי המשפחה. את השאלות שיש לה כלפי הקב”ה היא שואלת בעדינות ואינה מטיחה כעס כלפיו וכלפי המציאות, אלא שואלת בכאב. נדמה כי נימה רוגעת שורה על הסרט למרות שסביר להניח כי המשפחה מתמודדת עם רגעים לא פשוטים לכל אורך הדרך.

אחרות ושונות: הסרט עוסק באחרות ושונות מנקודת מבטה של האם ולכן אינו מתעכב על ההתמודדות של הילדים המאותגרים, הם חלק מהמשפחה וחלק מהמשא המשפחתי. מבחינה זו, זה אינו סרט רגיל שעוסק בהתגברות על קשיים אל מול הסביבה, אלא דווקא מצביע על אלו שעומדים מול האתגר בגידול ילדים עם מוגבלות.

שפה קולנועית: הסרט מאפשר הצצה קטנה אל סצנות שמתרחשות בין רינה לבין בנה ובנותיה שצריכים סיוע. אתגרים נגלים לצופה בדרך של קילוף וגילוי. כל אתגר מגיע בשלב אחר בסרט והצופה נחשף למורכבות החיים בבית, כמו בהתקלפות  שכבות של בצל. כל הסצנות מלאות באהבה ורוגע וכל אחת מהן מציגה רגע של חיבור בין האם לבן או לבנות. את הבן היא דוחפת בעלייה אל מקום התעסוקה, ואינה מתלוננת, את הבת עם האוטיזם היא מדריכה סבלנות כיצד להתנהל בבישול ועם בתה הגדולה שחלתה בסרטן, היא יוצאת לקניות. כל הסצנות הן רגעים רגילים של משפחה רגילה שמעצימים את התמודדותה של רינה מול האתגרים. כך גם הסצנות של המשפחה כולה, מייצגות יחד משפחתי וחגיגה משותפת של הדלקת נרות.

שאלות מנחות:

  1. מהי לדעתך משמעות שם הסרט?
  2. מדוע לדעתך השיחה האמונית המרכזית בסרט מצולמת במרחב המדברי?
  3. איזו נקודה משמעותית בעיניך מנקודת המבט האמונית של רינה?
  4. מדוע לדעתך חלקו האחרון של הסרט עוסק ברינה כמורה לאמנות? במה נושא זה משרת את הרעיון של הסרט?
  5. באתר “שחרית” של סרטי החמ”ד ניתן למצוא לא מעט סרטי גמר שעוסקים ב’אחרות ושונות’. בחר אחד מן הסרטים והשווה לסרט “לביאה”: מי הגיבורים? כיצד הם מתמודדים עם האתגר שהחיים הניחו לפתחם?

לינק לאתר הסרטים: https://art.hemed.org.il/%D7%A1%D7%A8%D7%98%D7%99-%D7%91%D7%95%D7%92%D7%A8%D7%99-%D7%9E%D7%92%D7%9E%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%97%D7%9E%D7%B4%D7%93/

 

 

דילוג לתוכן