ישיבת חמ”ד בני עקיבא, לפיד מודיעין (תשפ”ד)

בימוי, צילום, הפקה ועריכה: נווה בידאני, איתמר קימל, עדיאל ביו, אורי גרין

 

קהל יעד: נוער ומבוגרים

נושאים:

זהות דתית

ניתוח תוכן

זהות דתית:  דביר, גיבור הסרט, נמצא בשלב שבו החליט לוותר על זהותו הדתית, אולם עדיין לא סיפר למשפחתו והוא מתנהל בהסתר. אך אירועי שמחת תורה והטבח במסיבת הנובה מגלים את האמת עליו להוריו, אולם עבורם ועבורו זה מאוחר מדי. הסרט מספר את סיפורם של צעירות ומעירים רבים בעולם הדתי שחיים בתפר שבין העולמות, מתקשים להיפרד מהמסגרת הדתית והמחויבות המשפחתית, אך כבר נמצאים עם רגל אחת בתוך העולם החילוני. משום כך השיחה המתנהלת בסעודת החג קשורה גם לחיבור שבין החילונים לשמחת תורה ונוכחותם בבית הכנסת. זוהי שיחה רגילה (ומעט סטריאוטיפית) אך באוזניו של דביר כל מילה מקבלת משמעות נוספת ויוצרת עומק בהתלבטות של הדמות.

מסיבת הנובה חשפה הורים ובני משפחה לא מעטים לבחירה של ילדיהם להיות במסיבה ולצערם על אובדן הבן / הבת, נוסף גם הצער על הסוד שהוסתר.

אלימות: הסרט מרמז על אירועי השבעה באוקטובר, אירועים רוויי אלימות שהחברה הישראלית נחשפה אליהם. על אותו היום הקשה שבו ארגון הטרור חמאס התקיף וטבח באזרחים ובחיילים, נכתבו וצולמו אלפי סיפורים והסרט מצטרף לאוסף העדויות. למרות שהוא עלילתי ומבוים, הוא פותח צוהר אל אדוות נוספות מהאירועים הללו. נדמה כי הסרט בוחר שלא להיכנס לפרטי האלימות, אלא באופן מרומז, כי עניינו של הסרט הוא בקונפליקט של הגיבור ובמתח שאליו נכנסים ההורים לאחר שמבינים את האמת על בנם.

שפה קולנועית:  את הסרט מלווה השיר “בין קודש לחול” וזהו גם שמו, כדי לרמז על המתח הנמצא בתוך דביר ועל המתח המובנה שבין החוויה הדתית לחוויית המסיבות ואת הדרך שעושה דביר מעולם אחד למשנהו.

מתח זה בא לידי ביטוי בצילום הסצנות המשפחתיות בצילום הלונג שוט הסטטי, לעומת הנסיעה המשוחררת ברכב. בבגדי השבת הלבנים של המשפחה ובחולצה הצבעונית אותה לובש דביר במסיבה. כך גם דבר התורה אותו נושא האב, מרמז על המילה “בראשית”, שהיא מסמלת התחלה. עבור גיבורי הסרט זו התחלה של חיים אחרים שלא פיללו להם, של התמודדות עם אובדן, עם ההכרה הכואבת כי דביר התחיל לחזור בשאלה.

שאלות מנחות:

  1. מדוע לדעתך נפתח הסרט בקידוש? מה תפקידו הסמלי?
  2. מה ההבדל בין ההתנהגות של חברו של דביר לבין דביר בזמן הנסיעה ברכב? מדוע יש הבדל ביניהם?
  3. מה לדעתך תפקידם של הפמוטים בסרט? את מה הם באים לסמל?
  4. בביתו של השכן שמראה להורים את הצילומים מהטבח, מוצגות כרזות של הפגנות. מה תפקידן בסרט לדעתך?
  5. דביר מסתיר בתוכו סוד גדול, כיצד לדעתך ניתן היה להוריד ממנו את העומס שבהסתרה?
  6. מציאותם של רבים מבני הציונות הדתית והחרדית במסיבת הנובה, פתחה צוהר אל רבים שחזרו בשאלה ואת ההתמודדות של משפחותיהם אל מול האסון ואל מול החזרה בשאלה. קראו את הכתבה בלינק המצורף:

https://www.makorrishon.co.il/magazine/dyukan/746577/

מה ניתן ללמוד מהכתבה ומסיפורי המשפחות?

דילוג לתוכן